Fotós munka, családi fotó, kandalló…

Mindig is szerettem fényképezni. Emlékszem, amikor gyerek voltam, mindig kértem anyámat, hogy had vigyem el a fényképezőgépet, és készítsek fotókat. Persze, de abban az időben, amikor még én kezdtem, igen csak drága hobbi volt ez, és nem szívesen adták oda. Sőt, nem tudom, hogy ki emlékszik még a jó öreg polaroid gépekre, még olyan is volt a nagybátyámnak.

A fotózás élményecamera-1149767_640

Szerintem nincs olyan ember, aki ne szeretne fényképeket készíteni, vagy pillanatokat megörökíteni. Mindegy az, hogy egy fontosabb alkalom, mint egy születésnap, vagy egy esküvő, lehet ez egy csendélet, vagy tájkép is. Nekem a kedvenceim a természetfotósok, de ahhoz már igazán profi gépek kellenek, hogy a pillanat töredékét le tudd fényképezni, hiszen sok minden csak egyszer adatik meg az életben. Az is ehet, hogy valamit csak egy évben egyszer lehet lencsevégre kapni, ha elszalasztottuk, akkor várhatunk egy évet, holott lehet hogy több hónapnyi munka van benne.

A fényképészet, mint szakma

Mindenki azt mondja, és az interneten is írnak már róla, hogy mindenképpen biztonságos helyen kell a fotóinkat őrizni, hiszen ha történik valami vele, akkor nem csinálhatjuk vissza.

Egyszer mikor egy rendezvényen voltam, mellettem állt egy fényképész. Nagyon kedves volt, és várta a megfelelő pillanatot. Talán ha jól emlékszem valami olyasmi volt, hogy egyszerre engednek fel a levegőbe több száz lufit. Mindegy, végül is nem is ez a lényeg, hanem hogy nekiálltunk beszélgetni. Nagyon kedves volt, és készséges, mikor a szakmájáról kérdeztem.

Azt gondolom, hogy órákig el tudtam volna vele beszélgetni, mert mindig mondott valami érdekeset, amire visszakérdeztem Gondolom persze, hogy ezzel az agyára mehettem, hiszen ő dolgozni jött oda, nem pedig csevegni. Szóval a lényeg annyi, hogy elmesélte, hogy ő is, és a felesége is fényképésznek tanult. Akkoriban még igen csak sok mindent tudni kellett arról, ha valaki képeket szeretett volna készíteni, és előhívatni. Igen, ők még tanultak arról, hogy hogyan lehet egy képet életre kelteni. Na ez engem is nagyon érdekel, és a mai napig szívesen vennék részt egy ilyenen.

A kedvenc képek

girl-549152_640Mint mindenkinek, nekem is vannak kedvenc képeim, és kedvenc munkáim. Hát ki ne szeretne gyerekeket fényképezni, mint itt is. Igaz, hogy sokkal nehezebb dolog van velük, hiszen ha elveszted az érdeklődésüket, akkor nem figyelnek oda, és mi hiába szeretnénk éppen mosolygós képeket, ha neki éppen nincs kedve mosolyogni…sorolhatnám tovább.

De számos esküvői fotózáson is vettem már részt. Készítettem képeket az egész éjszaka folyamán, és olyan is volt, hogy csak a menyasszony, vőlegény képeket készítettem plusz a násznépről.

Persze az ember nem csak arról készít felvételt mindig, amiről szeretne, hanem éppen amiről kell. Ilyenkor meg kell látni a lényegét annak a tárgynak, vagy bárminek, amire felkértek. Készítettem már megrendelésre kandalló fotókat is egy újságnak. Ezt annyira nem nehéz, hiszen nem mozog, itt inkább a legjobb beállítás, és a fények a fontosak.

Az újság fotósok

Belegondoltál már, hogy milyen lehet az életük? Sok esetben nem is értem, hogy hogyan lehet mindenről fotója az újságnak Legyen az egy baleset, vagy mondjuk valami szenzáció, mindig tudnak képet közölni. Hogyan? Mintha nem tudom, hogy mennyi emberük lenne, akik folyton ide oda rohangálnak.

Az egyik újságíró ismerősöm mesélte, hogy nem könnyű nekik, mert mindegy, hogy esik, vagy fúj, ha fotózni kell, akkor menni kell. Mindenhol ott kell lenni, és nincs az, hogy most lekéstem azt a pillanatot. Sokszor percek kérdése, hogy egyik helyről a másikra oda érjen, és egy megfelelő képet készítsen.

Én mindig azt gondoltam, hogy ez jóval egyszerűbb, de ismét tévedtem ezzel kapcsolatban…