Családi foto, fotós szakma, német nyelvtanfolyam

Régi vágyam volt, hogy legyen a családunkról végre igazi, műtermi fotó. A művészünkre véletlenül találtam rá, de nagyon megörültem neki.

A műtermi képek

Persze szeretem, a természetes fotókat, de mégis annyira más, photographer-428388_640 (1)ha azokat egy hozzá értő fotós tartja. A gyerekekről minden évben készül fénykép, hiszen az óvodában, és az iskolában is fotózzák őket évente. Nagyon szeretem ezeket a képeket, hiszen ha sorba rakom majd egyszer pár év múlva, akkor majd láthatjuk az évek változását…hogyan lett a kis gyerekből nagy gyerek.

Idén is készültek ilyen képek, viszont mi pont betegek voltunk ekkor. megkértem az óvónőt, hogy szóljon már nekem telefonon, hogy körülbelül mikorra vigyem be Patrikot a fotózásra. Én is szerettem volna, hogy készüljön kép, és a csoport fényképről sem szeretett volna lemaradni. Annyira pedig nem voltunk már betegek, de a doktornő egész hétre kiírt bennünket, hogy vissza ne essünk még véletlenül se.

A fotózás

Szerdán 10 órára kellett bemenni, és akkor készültek az egyéni fotók is. Igaz kicsit várni kellett, és ücsörögtünk is, de ezt a napot erre szántuk rá. Helyes kockás inget adtam Patrikra, és a kedvenc farmer nadrágját vehette fel, így mind a ketten boldogak voltunk.

Miközben a többi csoportra kellett várni, pár szót váltottam a fotóssal. Igen csak szép képeket készített mindig, és miért ne beszéltünk volna pár szót.

A szakma mint fotós

Kiderült, hogy nem is olyan egyszerű egy fotósnak az élete. Persze manapság ez másképpen van, de erről majd később…

A fotósunk Géza, kiderült, hogy még kamaszként tanulta a szakma rejtelmeit. Pontosabban egy középiskolába járt, ahol éveken keresztül tanult minden félét, ami ahhoz szükséges, hogy jó fotós váljon belőle.

sajnos manapság már nem becsülik meg a szakmát, és azt gondolják, hogy mint minden más szakot, ezt is el lehet végezni egy gyorstalpaló tanfolyamon pár hónap alatt. de kérem, a fotózás egy művészet, látni kell a képet, a modellt, a fényeket, mindent. Nem hiába tanítottak akkoriban a fénytantól kezdve mindent. Ő négy éven át tanulta meg, hogy mit is kell látnia, hogyan, mire kell figyelnie…Még azt is megtanulták, hogy hogyan kell filmet előhívni. jaj, ez olyan izgalmas lehet látni, hogyan jön elő a készített fotó…Mindig is szerettem volna megtanulni a fotó előhívást.

Miután elmesélte, hogy hol tanult, és milyen tanfolyamokat végzett el az iskola után…képzeld, még egy német nyelvtanfolyamra is járt azért, hogy több felé tudjon fotókat készíteni, eladni esetleg.

Szóval miután egy jót beszélgettünk, mert vagy 10 percet kellett várni az egyik csoportra, kaptam egy névjegy kártyát, hogy látogassak el a műterembe, és akkor jobban körbe tudok nézni. Ekkor derült ki, hogy ő készít portré képeket is, és hogy ha szeretném, tud az egész családról csinálni. Már hogy a fenébe ne szerettem volna, hiszen évek óta erre vágytam, hogy legyenek beállított csodás képeink. Meg is beszéltük, hogy hamarosan felkeresem, hogy megnézzem a dolgait, és hogy megbeszéljünk egy időpontot a fotózáshoz.