Argon palackot vettem víz alatti fotózáshoz

A múlt héten egy különleges felkérést kaptam, egy barátom megházasodik, és arra kért, hogy fotózzam őket a nászútjukon. De nem akármilyen körülmények között, mivel ők Balaton partján fognak megesküdni, és utána lemerülnek a tóba búvárfelszereléssel. A fő kérésük az volt, hogy a búvárkodás közben fotózzam őket. Én is kipróbáltam már ezt sportot, így belementem, de csak annyi volt a probléma, hogy a merüléshez szükségem lett volna argon gázra. A legtöbben persze erről azt sem tudják, micsoda, és miért kell a merüléshez. Azt is mindjárt elmesélem, honnan tudtam végül argon gázt szerezni, de előbb egy pár tényt osztok meg arról, milyen gázokat is használnak a búvárok.

Sok ember, aki még sosem búvárkodott, azt hiszi, hogy a búvárok palackjaiban csak levegő, pontosabban egyszerűen csak oxigén van, semmi más nem szükséges a merüléshez. Ez egy elég nagy tévhit, hisz sokféle gáz van még, amit a búvárok használnak. Ezekből fogok említeni párat. Ha valaki búvárkodott már, vagy csak tanulja, ezeket feltétlenül ismernie kell.

Ilyen fontos gáz pl. a Nitrox, ami a második legfontosabb gáz, amit a búvárok használnak, amikor lemerülnek. A merülésnél a két faktor, ami meghatározza, hogy meddig lehetünk odalent, egyrészt az oxigén szintje, másrészt a nitrogén. Ez a nitrox az oxigén és nitrogén keveréke, de több benne az oxigén, mint a sima levegőben. Általában ennél a gáznál az arányok egy harmad oxigén és két harmad nitrogén körül alakulnak, de vannak olyan palackok, amikben ennél kevesebb oxigén van. De emellett, hogy valaki nitroxszal merüljön, ahhoz gyakorlat kell, és persze valaki, aki pontosan beállítja nekünk a palackban lévő gázok arányait. Ez a gáz egyébként akkor is használatos, ha valaki többször merül le egy nap.

Egy másik érdekes gáz, amit a búvárkodásnál használnak, az a hidrogén. Azt gondolnánk, hogy ez a gáz veszélyes, és robbanhat, ha rosszul van kezelve, és ez igaz is, hisz tudjuk, hogy a léghajók, amik hidrogénnel voltak töltve, gyakran felrobbantak, sok ember halálát okozva. Na meg mindenki hallott a hidrogénbombáról is, ami nem egy meglepetés, hogy hidrogénből készül, ami nagy pusztítást is tud okozni. Akkor miért is használják a búvárkodáshoz? Nos a hidrogén kis koncentrációban nem éghető, nem fog berobbanni, de ha persze egy tartály kilyukad, és szivárog, az nagyon veszélyes, és robbanást is okozhat. Vagyis ez a gáz is csak adott körülmények között veszélyes. A búvárok egyébként ezt arra használják, hogy ahogy egyre mélyebbre merülnek, a gáz keverék, amit belélegeznek, egyre jobban besűrűsödik, ez által pedig az ember légzése is egyre nehézkesebbé válik. Amikor mélyre merülnek, ezért héliumot is használnak, ami ugye könnyebb gáz, mint az oxigén vagy a nitrogén. De ha valaki igazán mélyre merül, ott már a hélium is besűrűsödik, és azzal is nehézzé válik a légzés. Tehát ez egyetlen olyan gázra kell váltani, ami még a héliumnál is könnyebb, ez pedig a hidrogén. Egy ilyen keverékkel akár 700 méter körülre is merülhetünk, viszont vigyázni kell, mert a hidrogén kábító hatású, ami veszélyes lehet, ha valaki a mélyben dolgozik.

Ami viszont kimondottan érdekel most engem, az argon felhasználása. Az argont is gyakran használják a búvárkodásra, ugyan ezt nem lélegzik be. Ennek egyik oka, hogy még nitrogénnél és a hidrogénnél is erősebb kábító hatása van. Leginkább ahol az argont használják, az a búvár ruha feltöltése, mivel jó hőszigetelő tulajdonságai vannak.

Szóval ezért kellett nekem sürgősen egy argon palackot szereznem, amit használhattam a merülős fotózáshoz. Szerencsére találtam egy céget, akik gyorsan és probléma nélkül tudtak nekem argont szállítani. Ha neked is egyszer kellene argon palack jó áron, én őket ajánlom. Már nagyon régóta foglalkoznak gázok kiszállításával. Több, mint egy évtizede vannak a szakmában, és rengeteg cégnek és magán felhasználónak szállítottak már. Az áraik is kedvezőek, és teljesen pontosan érkeztek, akkor, amikor megbeszéltük. Elsősorban Budapestre szállítanak, de Pest megye egyes területeire is.

Szerencsére sikerült beszerezni a palackot, így meg is indulhatunk a nászútra, ahol az ifjú párt majd a Balaton mélyén fogom fotózni.